Citroën HY Team Holland

Een team waar HY niet zonder kan

index.php?option=com_content&view=article&id=45

Binnenkort:

facebook

Route Magazijn

Pastoor Boelensstraat 5A 5384 GR Heesch

Op pad met Johan Wesselink

(.........)

 

Vonk

En nu die Citroën-club: “Wij raakten bevriend met een echtpaar waarvan de man in het bestuur zat van het Citroën HY-team. De vonk sloeg al snel over. Ik had al wat met oldtimers: had zelf een ‘Constructam’, een oldtimercaravan van Belgisch fabrikaat. Voor mijn vijftigste verjaardag kreeg ik een eigen Citroën HY. Een soort patatkar, knalgeel en door mijn drie kinderen beschilderd met bloemen. Een echte ‘flowerpower’-bus, passend bij het bouwjaar 1965. De vorige eigenaars hadden al een blauwe sterrenhemel tegen het plafond gemaakt en gras met madeliefjes op de vloer. De zithoek biedt plaats aan zes personen, als je de tafel laat zakken wordt het een bed. We hebben een wastafel, een koelkastje en een fornuis met een oven erin aan boord. En allemaal een houten kist als klerenkast."

 

De Citroën HY is ooit ontworpen als stadsvrachtwagentje, om in de eerste jaren na de oorlog de binnenstad van Parijs te kunnen bevoorraden. Met zijn vierkante vorm en lage vloer bood hij optimale laadruimte. De motor zit tussen de voorstoelen. Het was de eerste auto met voorwielaandrijving en een schuifdeur aan de zijkant, zoals nu bij veel taxibussen. Opmerkelijk genoeg zie je deze bus nu vaker rijden in Nederland dan in bakermat Frankrijk.

 

Reserveonderdelen

"Het leuke aan deze bus? We komen steeds weer voor verrassingen te staan. Onze bus is 44 jaar oud; er valt altijd wat aan te knutselen. Naast de meetings van onze club in Nederland, is er de tweejaarlijkse wereldmeeting, afgelopen zomer in Tsjechië. Onze heenreis verliep keurig volgens plan in twee dagen. Op de terugweg hebben we over de eerste honderd kilometer meer dan anderhalve dag gedaan. We moesten wachten op de wegenwacht, nadat een borgingsboutje in de ontsteking het had begeven. Heb ik uiteindelijk zelf kunnen vervangen, in een Tsjechische Citroëngarage. Ik heb altijd reserveonderdelen mee, met dank aan het magazijn van onze Citroën HY-club."

 

De HY-club heeft 650 leden, met zo’n duizend HY’s. Een actieve club: de leden zetten zich in voor het magazijn, de meetings en ook allerlei gekke evenementen. Zoals vorig jaar de HY-landgames: touwtrekken met een HY-bus eraan, discuswerpen met remtrommels, een hindernisbaan met auto-onderdelen.

Deze herfstvakantie is er een survivalkamp voor de kinderen in de Belgische Ardennen. Ze kamperen in de bus, koken op een kampvuur en poetsen hun tanden bij de rivier. Johan: “De grootste lol van het hele verhaal is voor mij het sociale contact met clubleden: altijd dikke pret. Allemaal deskundigen met een eigen mening. Iedereen weet het beter, maar na eindeloos overleg komen we toch tot een oplossing."