Citroën HY Team Holland

Een team waar HY niet zonder kan

index.php?option=com_content&view=article&id=45

Binnenkort:

Geen evenementen

facebook

Route Magazijn

Pastoor Boelensstraat 5A 5384 GR Heesch

HY en ik, maart 2014

Wie ben je en hoe is je liefde voor Citroën (en de HY in het bijzonder) ontstaan?
Wij zijn al heel lang een koppel. Ooit bij elkaar gekomen door het clubhuisjeugdwerk, van waaruit ik een baan ben gaan zoeken met jeugd in het onderwijs, en "zij" het jeugdwerk thuis heeft voortgezet met onze eigen kinderen. Wij deelden het gemak van een Solex, het werd  een Lambretta (scooter) en ……hoera!.....een ribbeltjesEEND ! En dan is de overstap naar de HY niet zo groot, want onze eerste eend zakte door z’n voegen en de volgende haalde [met wind mee!] 120 km en heeft dat niet overleefd……vreemd! Toen een VW-busje ingericht, maar daar stootte ik constant mijn hoofd… En toen stond er een heel oude HOGE HY. Ergens….

Hoe en waar hebben jij en HY elkaar ontmoet?
In de Achterhoek stond ergens op een erf een HY. Die bleek te koop voor weinig geld en dus namen we het risico………en dat hebben we geweten! Iedere (grote en kleinere) vakantie op weg en altijd minstens één garage! Altijd veilig thuisgekomen op de laatste keer na. Een samenloop van omstandigheden: sterfgeval en pech…….Hy staat nu in Linz als kippenhok.

Was het liefde op het eerste gezicht?
Ja, al bestaat er geen lelijker auto! We zaten lekker aan tafel, sliepen fijn op tafel, hadden een gasstelletje en waterpomp, kast en zijluikje, waar bij het slapen de voeten buitenstaken, het paste altijd! En het hele dak was een imperiaal……en we hadden er nòg één op de neus!

Wat weet je over hem?
Z’n kuurtjes en tinka’s, verder ongeveer waar alles zit en meestal lukte het wel (weer) om hem aan te krijgen. In Polen reden we in een "tv-serie-auto", in Frankrijk in de "voiture de poubelle", in Holland in een "boevenwagen", altijd opvallend en pas de laatste tijd op de "tour de nostalgie". Ik heb nu maar een A4 gemaakt met alle gegevens, die ik direct aan de “bezoekers” aanbied, scheelt een hoop gepraat!

Heb je veel aan hem moeten veranderen (of wat zou je willen veranderen)?
Ach, eens af en toe een ander kleurtje! De achterklep uiteindelijk maar vast gezet met 2 originele “raamophouders” (geen idee hoe die dingen heten!), want “ons10-tal” (we hebben 10 kleinkinderen) crosst er constant onderdoor en tegenaan, en als 't zaakje naar beneden zou klappen……brrr.
Voor het rijden in Nederland zouden we wel een sterkere motor willen hebben, HY’s maximum betekent vaak dat we vooraan in de file rijden, op zich wel prettiger dan achteraan!

Wat doen jullie in je vrije tijd?
Onze vrije tijd in relatie met HY? Aaien, toespreken, schoonpoedelen, kortom: klein onderhoud plegen. Daarnaast denk ik het “gewone werk”, op ons10-tal passen, lezen, puzzelen, rommelmarkten, familie bijhouden en het netwerk (kost helaas wel steeds minder tijd)………rekken en bijblijven…….

Is jullie relatie blijvend?
Een paar jaar geleden kochten we een zwaardere auto om zo nodig een caravan te kunnen trekken. Kort daarop zei de HY in Reims: doe 't zelf!!!! En wij dachten: 't is over! We bleken een terughaalverzekering te hebben en de ANWB bracht 'm naar “mijn-steun-en-toeverlaat” Albert uit Brummen! Wij gingen caravans keuren en toen…….kreeg ons 10-tal er lucht van. Telefonische èn echte huilpartijen: "Dat mogen jullie niet doen, wij willen HY houden!!!!!!" En Albert was genegen de HY op te knappen, wat hij dan ook voortreffelijk gedaan heeft! Dus zolang Albert waakt, blijven wij genieten van de HY…..


Hoe ziet je ideale HY eruit?
HY had een (overigens al 30 jaar oud) waterpompje, dat is gaan lekken. Ik heb met de fabrikant in Dublin gemaild, geschreven en gebeld, maar t lukt niet een paar rubberringetjes te pakken te krijgen. Heel jammer. Ik heb zo’n elektrisch batterij-ding gekocht, maar of dat gaat lukken? Verder graag een zwaardere motor en een automatische bak zou me ook wel lijken. We pakken nu al wel eens tussendoor een hotelletje…….we worden luier en luukser, dat is de leeftijd!

Wie zou je hierna het hemd van het lHYf willen vragen?
Wat wij zouden willen weten kunnen we eigenlijk nog aan niemand vragen: hoe staat ons 10-tal over een paar jaren erbij.. Op een Franse camping…..zijn die er nog? Hebben ze kids? Hoe ziet HY eruit? Zijn ze een beetje gelukkig?