Citroën HY Team Holland

Een team waar HY niet zonder kan

index.php?option=com_content&view=article&id=45

Binnenkort:

Geen evenementen

facebook

Route Magazijn

Pastoor Boelensstraat 5A 5384 GR Heesch

HY en ik, oktober 2013

Wie ben je en hoe is je liefde voor Citroën (en de HY in het bijzonder ontstaan?
Ik ben Theo Joosten en mijn vrouw en ik bezitten enkele A-types, een Kattenrug, en een HY. Mijn liefde voor oude bakken kon alleen ontstaan omdat Fé het ook leuk vond. Anders was ik een modellenverzamelaar geworden, denk ik. In de jaren 50 reed mijn vader een Traction, in 1961 kocht hij een nieuwe eend. Bij thuis kwamen ook wel eens Citroëns voor het huis parkeren. Toen we gingen samenwonen had ik een besteleend een Mini. Die laatste heeft het veld moeten ruimen. Sinds 1980 zijn we slechts 9 maanden eendloos geweest.

Wat weet je over hem?
 Hij komt rechtsstreeks uit Frankrijk: In 2003 gingen we naar de wereldmeeting voor 2cv’s in Vinadio (It).Daar hadden we wel zin in na 25 jaar met een BMW met zijspan rondgetoerd te hebben. Dan is een eend zelfs comfortabel!
We gingen met twee eendjes op weg. reed in haar eigen eend en ik reed in de cabrio, die ik net op tijd klaar had. Met bakjes stonden we tijdens de reis met elkaar in verbinding. Onze kinderen, Theo (toen 15) en Lotte (toen 13), waren om beurten navigator. Zij kregen de landkaart  en bepaalden de route. Ze waren heel erg bezig daarmee en ik denk dat ze daarom ook zo’n keien in navigeren zijn geworden: We waren op tijd in Vinadio. Daar ben ik nog altijd trots op.
Op de terugweg gebeurde het. Na een dagje door geschoren lavendel en mooi bergen gereden te hebben moesten we echt stoppen. Fé’s gas bleef hangen, het was smoorheet en we hadden het wel gehad. En op weg naar het dorpswinkeltje stond daar toch een HY, zo’n barrel.

 

Was het liefde op het eerste gezicht? 

Nee. en de kinderen waren meteen razend enthousiast. Ik niet, z’n oud lomp ding... Te vroeg, wat moet ik ermee, dacht ik. vond dat ik toch maar het nummer moest bellen dat er op stond. Eerst ben ik er eens onder gaan liggen ( lekker schaduw) en verdikke, zo slecht was ie helemaal niet. Afspraakje maken en wij maar denken over wat zo’n ding zou moeten/mogen kosten. Ons idee was: alles beneden de €1500 zou gaan.Viel je op de buiten- of de binnenkant? 

Zo tegen de avond gingen we met het jonge sympathieke stel een proefritje maken. Kolere, wat een herrie maakt zo’n ding toch. Schakelen... vreemd. Blij dat ik hem op de weg kon houden. Gauw terug en ja, het leek toch wel wat. Wat later zaten we op een terrasje in het dorp met Alexandre et sa femme en werd de koop bezegeld. O, na een paar biertjes wilde hij de auto wel naar Asten brengen. Want hij moest toch nog naar Lille (FR) en dat was vlakbij…Drie weken later kwam hij hem inderdaad brengen. Helemaal volgens  afspraak.
Die winter begon de pret: schoonmaken, paar gaatjes repareren ( achterzijde onderaan, bij de kriksteunen) , oranje menie, en tuinhekverf (zilver ) erop. En toen kwam de inrichting. We hebben van alles geprobeerd. In de lengte slapen? Comfort kreeg een + maar ruimte een -. Je kon je kont niet keren. Dus afbreken die handel en in de breedte slapen. Beetje schuin liggen, en ja, dat gaat nu al 10 jaar gesmeerd. Keukenkastjes van de kringloop (echte Bruynzeel uit de jaren 50), zelf een keukentje in elkaar timmeren, koelkastje erin, wat water, eigenlijk ging het als vanzelf.
In het voorjaar van 2003 ging onze Silberpfeil mee naar de Plassen in de buurt van Zuid Holland/Utrecht. Geweldig, alles voldeed. De reis naar Tjechië in die zomer leerde dat de 1600 motor en de bak een beetje versleten waren. In Alkmaar een gokje gewaagd: een compleet blok met bak voor € 250 gehaald. Dat heeft het een kleine ton uitgehouden. Niet slecht dus; goede gok!

De liefde is dus langzaam aan gegroeid.
 


Is jullie relatie blijvend?
We zijn er al veel mee weg geweest. Alle wereldmeetings tot 2009. Daarna deden we die met een Ami (2011) en een eend (Spanje), maar nog steeds veel weekendjes tussendoor, boodschappen doen in Duitsland, korte en lange uitstapjes. Noem maar op. De gasinstallatie heeft er al veel gas voor opgebruikt.
Elke keer als je in de bus stapt en rijdt voel je jezelf weer meteen thuis. Het is echt een verlengstukje van ons huis. Verkopen komt niet in ons op. Ik zou hem wel ooit wat langer willen, maar vindt hem perfect. En ik ben er ook zo aan gehecht dat we hem maar nooit meer

wegdoen als het niet heel hard nodig is.
Deze winter is het blok gereviseerd, ook de remmen zijn weer gedaan, de bodem is weer gereinigd en opnieuw zwart gemaaktdus dat kan weer 10 jaar mee.
Ik heb er zelfs alweer een bekeuring mee gescoord vanwege te hard rijden. In Duitsland was 86 km in de buurt van Xanten (Pinkstertreffen, heel gezellig!) toch aanleiding om mij een (slechte) foto van mezelf te sturen voor een luttel bedragje (16€?). Dit weekend gaat hij weer mee Bokkenrijden in Baal (B), ook weer zo’n kneiter van een meeting.Wat doen jullie in je vrije tijd?
Van de herfst tot aan de lente wordt er veel gesleuteld aan de auto’s. Maar in de lente- en zomermaanden  gaan we vaak naar meetings. Meestal zijn dat 2cv meetings. Kijk, onze kinderen zijn ook alweer vanaf 2001 (WM Oostenrijk) verslaafd aan een eend en hun vriendje en vriendinneke mochten ook alleen maar binnenkomen in Asten omdat ze ook eend reden ;-). Zo zijn dergelijke meetings dus meer familieweekendjes voor ons. En we houden erg van wat leven in de brouwerij.
Alles hosanna? Ja, eigenlijk wel. Klein minpuntje: Dat er tijdens een paasweekend een HYmeeting wordt georganiseerd waar een leuke band speelt: prima. Dat er dan bijna niemand komt kijken stuit ons erg tegen de borst. En dat is een van de redenen waarom wij graag naar meetings gaan met eenden in de buurt: ander volk met meer gemeenschapszin? Misschien.
We gunnen verder iedereen zijn of haar vermaak. En we hebben ook heel gezellige HY meetings meegemaakt ( vorig jaar was het top in Zeewolde!). Daarom  een kleine oproep: Al is het binnen nog zo knus, er wordt ook veel leuks georganiseerd  buiten de bus!!!
 

Hoe ziet je ideale HY er uit?
Die is er niet. Ik zou hem graag wat langer hebben, vindt juist een korte super.  Maar in ons hart zijn wij heel blij met onze trouwe vriend.Wie zou je hierna het hemd van het LHYf willen vragen?
Nou ken ik een speciaal Drents echtpaar dat zeker een mooi verhaal heeft voor deze reeks: Meneer en mevrouw Wesselink uit Diever.