Citroën HY Team Holland

Een team waar HY niet zonder kan

index.php?option=com_content&view=article&id=45

Binnenkort:

05 feb 2022
magazijn gesloten
19 feb 2022
magazijn gesloten
19 mrt 2022
09:30AM - 04:00PM
A-Markt

facebook

Route Magazijn

Pastoor Boelensstraat 5A 5384 GR Heesch

HY en ik, juni 2012Wie ben je en hoe is je liefde voor Citroën (en de HY in het bijzonder) ontstaan?
Mijn naam is Thomas Boomkens, 32 jaar, getrouwd met Suzanne en vader van Merel. Mijn liefde voor de HY is met de paplepel ingegoten omdat mijn ouders in februari 1987 hun HY kochten. Ik was toen 6 jaar oud. Dat jaar zijn we naar het 25e treffen van het HY Team geweest in Tegelen. Onze eerste ervaring met het kamperen in de HY en het gezellige samenkomen van andere HY-liefhebbers. Een geweldige meeting waar de liefde voor de HY bij mijn ouders nog meer gegroeid is, en bij mij juist is begonnen.

Hoe en waar hebben jullie elkaar ontmoet?
Na alle meetings en vakanties die ik met mijn ouders en zus heb gehad in de HY van mijn ouders, werd het tijd voor mijn eigen bus. Na het behalen van mijn rijbewijs heb ik eerst een jaar rond gereden in mijn Acadyane tot ik de kriebels kreeg en op zoek ging naar een HY. Tijdens een klusweekend bij Pim en Marion Overwater kwam dit tijdens het gezamelijke eten ter sprake. Aan deze gezellige lange tafel zat ook Annemieke Damen, een vriendin van Pim en Marion. Zij was ook in het bezit van een HY maar na het veel te vroeg overlijden van haar man Jan was zij er niet meer mee op pad geweest en stond 'ie eigenlijk maar te staan.
Ze vroeg of ik niet eens wilde komen kijken of de HY mij wat leek. Dit liet ik mij geen twee keer vragen en een week later ging ik met Pim kijken.

Was het liefde op het eerste gezicht?
Ja, het was meteen raak! De HY was mintgroen met een eenvoudige maar prima kampeerinrichting. Even benzine oppompen en een volle accu er in en  het was starten en lopen. Ik was zo blij als een kind en ben meteen een proefritje gaan maken. De bus reed heerlijk en ik was al verkocht. Ik heb hem meteen mee genomen.

Wat weet je over hem?
Aan het kenteken heb ik op kunnen maken dat HY een rijkspolitiebus is geweest. Ook aan de koets was te zien dat er antennes op hadden gfezeten en er een luik in had gezeten. Ook het zijraampje links klopt met de plaatjes. Maar ik wil naar aanleiding van dit stukje toch nog eens na gaan vragen bij Annemieke hoe zij er aan kwamen.

Viel je op de buiten- of de binnenkant?
Op de buitenkant! Wat een geweldig snoetje! Ook de extra's zoals de trekhaak, imperiaal en reservewiel op de achterdeur vond ik super. Aan de buitenkant heb ik in eerste instantie niets gedaan ondanks het slechte plaatwerk.

Heb je veel aan hem veranderd of wat wil je nog veranderen?
Nadat ik de HY gekocht had was mijn eerste rit de wereldmeeting 2CV in Oostenrijk. Vòòr deze reis heb ik nog een aantal veranderingen in het interieur aangebracht: omdat ik niet in de breedte kon slapen heb ik het bed aangepast naar de lengte richting.
Tijdens de rit naar Oostenrijk kwam ik erachter dat HY wel erg dol op motorolie was! Ik heb tijdens de reis van 2600 km ongeveer 24 liter olie bijgevuld dus de motor was op en aan revisie toe. Deze revisie heb ik toen samen met Mark en Martin uit Emmeloord gedaan. Ook kwamen we er achter dat de versnellingsbakolie die we bijvulden er net zo hard weer uit liep, dus ik moest ook gelijk aan een nieuwe bak.
Na deze klus geklaard te hebben stopte onderweg naar huis mijn dynamo er mee en ben op het laatste beetje stroom thuis gekomen. Na het vervangen van de dynamo sloeg de startmotor vast en op dat moment beleefde onze relatie zijn grootste dip! Na een goed gesprek en een nieuwe startmotor is het weer bijgelegd.

Wat doen jullie in je vrije tijd?
In onze vrije tijd bezoeken we zoveel mogelijk Citroën meetings, zowel van het HY Team als de CCNL. Ook de internationale 2CV meetings hebben we de afgelopen jaren bezocht. Verder brengen we onze vakanties en weekendjes tussendoor vanaf het voorjaar tot en met de herfst met de HY door. De meetings vaak met z'n 2en en de vakanties met het hele gezin.

Is jullie relatie blijvend?
Onze relatie is zeker blijvend. Naast dat je bij het kopen van een HY er ook nog een hele grote familie bij krijgt, is het virus zo toegeslagen dat HY nummer 2 is aangeschaft. Nadat ik met mijn eerste HY een zwaar ongeluk heb gehad in Frankrijk heb ik mijn bus compleet opnieuw opgebouwd, met veel zorg en hulp van Mark, Petra en Martin van Camping La Magaudie waar ik op weg naartoe was. Zij hebben er mede voor gezorgd dat ik aan het einde van mijn vakantie weer met mijn HY naar huis kon. Dit is ook de reden dat ik met een zelf ontworpen logo van hun camping op mijn HY rond rij. Zonder hun hulp was mijn bus waarschijnlijk afgevoerd en dat had het einde van onze relatie betekend. Gelukkig is dit niet zo en is HY nog steeds onderdeel van ons gezin. Naast de relatie met de HY's hebben we door de jaren heen ook een hoop mensen leren kennen die hechte vrienden zijn geworden wij hebben het ook altijd over onze familie! Een familie waarvan we de leden zelf hebben uitgezocht... Na 25 jaar rondlopen op meetings is de familie behoorlijk gegroeid. Er zijn zelfs " familieleden" die nu geen HY meer hebben maar waar het contact mee is gebleven.


Hoe ziet je ideale HY eruit?
Dat is een gewetensvraag.... Mijn eerste HY heb ik na het ongeluk helemaal gerestaureerd en naar mijn eigen smaak ingericht. Een heerlijke bus om alleen of met z'n 2en er op uit te trekken. Helemaal standaard zonder poespas, of HY zo de fabriek uit is gerold. Mijn idee erachter was om met de HY een Frans dorpje in te rijden, naast de jeu de boulle baan te parkeren, een lekker wijntje te drinken op het terrasje en vervolgens mijn bedje in te duiken. Dan de volgende morgen verse croissants halen met een café noir en daarna weer verder op reis.
Nu is mijn leven iets veranderd en is het gezin wat groter geworden, dus ons standaard busje is qua inrichting te beperkt voor 3 personen. Na een vakantie met HY en vouwwagen hadden we toch besloten een grotere bus te kopen en die is er gekomen. Onze eigen jutterbus!! Een verlengde en verhoogde HY met een geweldig fout maar praktisch interieur. Een HY waar we de rest van ons leven mee willen gaan doen. De wil is er en ruimte hebben we genoeg.
Wat ik ook erg leuk vind aan de HY is dat iedereen altijd lacht of vrolijk wordt als je er mee langs rijd. Het is ook erg bijzonder dat iedereen die je spreekt of aanspreekt in het bijzijn van de HY wel een verhaal of anekdote over een busje heeft.
De HY is voor mij ideaal omdat als ik in stap, de motor start en weg rijd, ik gelijk een vakantiegevoel krijg, zelfs als ik ermee naar het werk rij!
Ce n'est pas une voiture, c'est la vie!!!!

Wie zou je hierna het hemd van het lHYf willen vragen?
Teun en Cindy van Baaren. Ik ben benieuwd naar hun verhaal.