Citroën HY Team Holland

Een team waar HY niet zonder kan

index.php?option=com_content&view=article&id=45

Binnenkort:

05 feb 2022
magazijn gesloten
19 feb 2022
magazijn gesloten
19 mrt 2022
09:30AM - 04:00PM
A-Markt

facebook

Route Magazijn

Pastoor Boelensstraat 5A 5384 GR Heesch

HY en ik, oktober 2011

Wie ben je en hoe is je liefde voor Citroën (en de HY in het bijzonder) ontstaan?

Wij zijn Wim en Adri van Oss uit Heesch.(Met drie kinderen; Ilze, Bas en Sander die voorheen ook mee gingen.)

Ongeveer 14 jaar geleden zijn wij door een toenmalige collega van Wim (Eef Hakfoort) gewezen op het Citroen HY-magazijn dat in Heesch is. Jeetje, zo dicht in de buurt, daar hadden we geen weet van. Dus daar zijn we toen gaan kijken en zo is de belangstelling begonnen en zelfs toegenomen.
 

Hoe en waar hebben jij en HY elkaar ontmoet?
Eerst dus in Heesch in het magazijn HY's ontmoet en kort daarna naar camping “de Heische Tip” in het dorpje Zeeland gegaan. Daar was een HY meeting. We keken onze ogen uit! We werden door mensen uitgenodigd om in hun HY te komen kijken die ze (wat er niet op stond) te koop hadden. Deze bus was niet origineel (tenminste, het plaatwerk niet) maar hij was wel mooi en met liefde en aandacht opgebouwd en ingericht dat wij "verkocht" waren.

Was het liefde op het eerste gezicht?
Zeker, wij noemden de HY dan ook "All you need is...".
Dat was het en is het ook 7 jaren lang gebleven. We hebben er meetings in Nederland en twee Wereldmeetings mee bezocht. (Oostenrijk, een hele mooie ervaring en Italië, ook leuk!)

Bij onze tweede HY is de liefde langzaam gegroeid. Na dat we afstand hadden gedaan van onze eerste HY dachten we dat er geen HY meer in ons leven zou komen. 7 Jaar hebben we onze vakanties en “vrije dagen” op een andere manier ingevuld. Maar, omdat we toch nog regelmatig contact hadden met HY vrienden, waaronder Cor en Anja Paalvast, en ook andere HY rijders nog wel eens spraken (Fons Dijkstra, Stan Bogels, Peter van Ooijen, e.a) hoorden we dat er in Swalmen een HY te koop stond. Niet zo`n beste, maar er was iets van te maken.

Nog een tweede “kneus” werd in het magazijn te koop aangeboden. Dus die toen ook maar gekocht en van beiden één gemaakt. Het opknappen was een langdurig project. Wim heeft er heel wat werkzame uurtjes in doorgebracht. (Dank aan Cor voor het lassen van de “bananen”.)
Vanwege het feit dat er zoveel opgeknapt moest worden heeft de liefde voor deze HY echt wel heeft moeten groeien.

Als Anette –onze kleindochter uit Estland- kwam logeren gingen we bij Opa Wim in het busje koffiedrinken. Anette is drie dus er valt nog een hoop te leren voor haar. Als er dan iets mis ging zei Opa tegen haar: “Wat ben je toch een Qukendoris!” Anette: "Ik ben geen Qukendoris, Opa is een Qukendoris”. Vandaar dat deze “gevleugelde” uitspraak de naam voor onze “nieuwe” HY werd.

 

Viel je op de buiten- of de binnenkant?
Bij onze eerst HY op beiden. Bij onze tweede HY was er heel veel roest en de gaten zaten er in, dus dat werd pas na de make over. Nu is hij mooi roomwit met lever geschilderd. (met dank aan Peter).

Het interieur wat (van de twee bussen) het beste was heeft Wim er terug ingebouwd. Een keukentje er in gemaakt (zelfs betegeld), koelkastje, kledingkast en een heel mooi schrootjesplafond.

 

Wat weet je over hem?
“All you need is…..” kwam uit Volkel
“Qukendoris” komt uit Swalmen.
Alle drie “onze” bussen zijn gewone bestelwagens geweest.

 

Heb je veel aan hem moeten veranderen (of wat zou je willen veranderen)?
Bij de eerste bus ging ons complete gezin (3 kinderen èn vriendjes) nog mee op vakantie. Omdat het een standaardbus was hadden we niet veel opbergruimte. We hebben met behulp van een handige buurman gezorgd dat er bovenop de imperiaal zes boodschappenkratjes pasten. Zo had een ieder zijn eigen kratje met spullen wat dan bij aankomst gelijk in de tent gezet kon worden.
De tweede HY is van twee tot één (voor ons complete) bus omgebouwd. Wat misschien nog een mogelijkheid zou zijn is een luifel aan de zijkant en een fietsenrek. Maar dit is geen must. We hebben er afgelopen vakantie mee gekampeerd rond de Nederlands Duitse Grens. O.a. Xanten, Wellerlooy, Groesbeek en Stokkum. Allen Boerencampings. Hartstikke fijn geweest.

 


Wat doen jullie in je vrije tijd?
Wij maken muziek in dezelfde muziekkapel. Wim speelt ook nog trompet bij een dweilorkest. Ook wandelen we graag. Wim heeft bovendien al vier keer met succes de vierdaagse van Nijmegen gelopen. Verder genieten we van onze lieve vrolijkekleindochter Benthe die nu 7 maanden is. Op zondag volgen we als het even kan de voetbalwedstrijden van zoon Sander en we gaan ook regelmatig naar onze zoon die met zijn gezin in Estland woont.
Leuke ontdekking: Onze zoon woont in de buurt van Tartu. Daar gaan we dan winkelen. In een groot warenhuis stond een friteskraam die onze aandacht trok. Het was namelijk een HY maar dan wel een prachtige omgebouwde frietwagen. We hebben er een foto van gemaakt, in een Tub laten plaatsen en met die Tub zijn we later naar hen toegegaan. 

We spraken echter een medewerkster en die had er geen idee van waar wij het over hadden. We hebben er de Tub achtergelaten, maar voor zover wij weten niks meer van vernomen.


Is jullie relatie blijvend?
Onze relatie met een HY is blijvend, zeker omdat Wim ook magazijnmedewerker is. Maar, we hebben door de jaren heen wel geleerd dat je ook van meerdere dingen kunt (gaan) houden. Onze eerste HY liet ons uiteindelijk motorisch in de steek. Dat was, zeker voor Wim die van beroep automonteur is, een ramp. Onze tweede HY heeft Wim dus zelf van twee minder goede HY's gemaakt en opgeknapt. We hebben voor ons zelf besloten dat als er weer eens zoiets op ons pad komt, hij ook daar wel weer een uitdaging in wil zien.


Hoe ziet je ideale HY eruit?
Onze HY Qukendoris is een standaard bus. Eenvoudig ingericht. Precies goed, dachten we. Tot we er mee op vakantie gingen. Toen kwamen we erachter dat het slapen, tenminste het niet languit kunnen liggen, voor Wim toch wel een probleem is.
Ideaal... ja , wat is ideaal? Er zal altijd wel wat te wensen overblijven, maar 30 cm. verlengd tussen de wielen zou een oplossing voor dit euvel kunnen zijn.

 

Wie zou je hierna het hemd van het lHYf willen vragen?

Camiel van Rijn.