Citroën HY Team Holland

Een team waar HY niet zonder kan

index.php?option=com_content&view=article&id=45

Binnenkort:

facebook

Route Magazijn

Pastoor Boelensstraat 5A 5384 GR Heesch

In memoriam: Jan en Helen van Beusichem

helen van beusichemjan van beusichem

 

 

 

 

Eind augustus 2020 kregen we het droeve bericht, dat zowel Jan van Beusichem, geboren 8 maart 1943, als Helen van Beusichem, geboren 30 januari 1954, in augustus zijn overleden.

 

Jan en Helen waren bekende gezichten binnen de Citroën HY wereld.

 

Ze ontmoetten elkaar op latere leeftijd, na eerdere relaties. Maar door de gezamenlijke interesse “HY” kwamen “de mensen met de leren hoed en ieder een HY-bus” met elkaar in contact en er ontstond een kleurrijke langdurige relatie met uiteindelijk één HY (de blauwgroene “Net nHy”) en één pracht van een gezamenlijke dochter: Daphne.

 

Jan en Helen waren zo op het oog heel verschillende mensen. Verschillende manier van presenteren, zelfs een aanmerkelijk leeftijdsverschil. Maar ze vulden elkaar op een onwaarschijnlijke manier aan en gaven “het beste van de twee verschillende werelden” door aan dochter Daphne.

 

Jan vond het heerlijk om helemaal in alle rust zijn eigen gang te gaan. Rustig, vriendelijk, met oog voor zijn medemens, maar soms ook redelijk ondoorgrondelijk. Een anekdote over Jan maakt dat duidelijk.

 

Voorafgaand aan de tweejaarlijkse 2CV Wereldmeeting - in 2001 werd die gehouden in Seeboden (Oostenrijk) - verzamelden veel Hollanders zich op een tussenmeeting in Zuid-Duitsland. Favoriet gespreksonderwerp daar was de te volgen route naar het meetingterrein. Er ontstond een aantal meer reguliere routes en één “buitenbeentje voor lefgozers in Lelijke Eenden”, te weten de hoge route via de Gross Glockner pas. Die laatste route leek Jan ook wel wat, met hun HY… Het kwam voor Jan en Helen en een zeer jonge Daphne neer op een noodgedwongen tientallen kilometerslange rit, rijdend in de eerste versnelling van de HY. “En Jan, vond je dat niet vervelend?”. Jan: “Het was echt een prachtige rit, man, zo mooi!”. “Maar vond je de steile hellingen dan niet vervelend?”. Jan: “Och welnee, zolang de motor loopt, ga je vooruit en als je dan een beetje geduld hebt, krijg je daar echt een schitterende rit voor terug. En uiteindelijk kom je, waar je wil zijn!”. Dat was Jan: rustig zijn eigen weg uitstippelen.

 

Helen daarentegen was een bron van enthousiasme, creativiteit en positiviteit. Ze kon ergens geweldig enthousiast over worden, ergens erg blij van worden en soms ook ergens oprecht geïrriteerd over raken. Zij deed veel dingen en kon met heel veel mensen goed opschieten, maar wat ze ook deed, in alles leefde ze intens. Dochter Daphne kon op haar speciale aandacht rekenen. Ook toen Daphne er aan toe was, om met een groep jeugd mee te gaan met de HY Team Survival, zag de begeleiding een trotse, maar toch ook bezorgde moeder “haar kind afgeven” voor een paar dagen. Met Daphne kwam het goed op de survival, waarna moeder Helen dusdanig enthousiast raakte, dat Daphne de volgende jaren er niet aan ontkwam, om met de survival mee te gaan: moeder was er enthousiast over! (En Daphne ook, hoor, voor zover bekend).

 

Jan en Helen waren vele jaren trouwe bezoekers van meetings van het HY-team resp. van Le Camion (daar deden ze niet moeilijk over). Ook het Lindetreffen en diverse CCNL-meetings stonden vast geprogrammeerd in hun agenda.

 

De laatste paar jaar echter, liet de gezondheid van beiden het niet meer toe, om geregeld meetings te bezoeken. Jan was iets ouder en moest op een gegeven moment erkennen, dat hij als gevolg van ziekte niet meer zelf kon bepalen, wat hij wel of niet deed. Dat was echt lastig voor hem. Hij is na een lang ziekbed overleden op 25 augustus jl. De crematie heeft op 1 september plaatsgevonden in besloten kring.

 

Voor Helen, helaas ook niet geheel vrij van dokteren en medische dossiers, kwam het einde meer onverwacht en met een dramatische timing: Helen is vlak na Jan, op 29 augustus jl. overleden. Het afscheid heeft, eveneens in besloten kring i.v.m. Coronabeperkingen, plaatsgevonden op 7 september.

 

We gaan twee markante HY-ers missen.

 

Mocht u Daphne, en haar grote steun en toeverlaat Bas Hendriks, een hart onder de riem willen steken, via  kunt u hun adres krijgen.