Citroën HY Team Holland

Een team waar HY niet zonder kan

index.php?option=com_content&view=article&id=45

Binnenkort:

Geen evenementen

facebook

Route Magazijn

Pastoor Boelensstraat 5A 5384 GR Heesch

HY en ik, maart 2013

Wie ben je en hoe is je liefde voor Citroën (en de HY in het bijzonder) ontstaan?
  Mijn naam is Marco van der Scheer, 41 jaar oud en ik woon samen met Karin Brabander. In 2006 is onze zoon Stef geboren. Wij wonen in Poeldijk ( in het Westland) en ik heb mijn eigen bedrijf in reparatie en verkoop van vrachtautostoelen.
 Onze liefde voor de HY ontstond in 1999. Een groep vrienden van ons gingen

naar de wereldmeeting in Griekenland met hun eend en vroegen of wij ook mee gingen feesten daar. Jong en onbezonnen als we waren, waren we direct enthousiast, alleen een eend en een tent vonden we een beetje ‘behelpen”, dus dan maar iets luxers … een HY.


Hoe en waar hebben jij en HY elkaar ontmoet?
In 1999 hebben we dus in een opwelling een HY gekocht. Groen, met een schoorsteen op het dak en een kist aan de achterkant. We hebben toen direct een ritje naar Parijs gemaakt. Geweldig! Met de HY door Parijs, twee nachtjes op een camping gestaan en toen weer terug. Helaas kregen we op de terugweg een klapband met een gevolg dat de waarde van onze HY direct verdubbelde: de kosten van 4 nieuwe banden waren hoger dan de aanschafprijs van onze bus. Maar ach, we moesten nog naar Griekenland en dat moest natuurlijk wel veilig.


Was het liefde op het eerste gezicht?
De groene HY kreeg een verfje en werd kanariegeel. En ja, toen werd het wel echt ons huisje. 

Maar in Griekenland verdiepten we ons pas echt in het fenomeen HY en daar werden we allebei verliefd…

Mijn vriendin op een 2CV Hoffman ( die er inmiddels ook is) en ik op een originele HY. In 2001 hebben we onze huidige HY gekocht. Op deze bus waren we direct helemaal gek, ondanks het feit dat hij van binnen naar oude spruitjes rook en van buiten bijzonder veel roestplekken vertoonde…


Viel je op de buiten- of de binnenkant?
Op de buitenkant. Een HY is eigenlijk mooi van lelijkheid. Geen spoilers, geen soepele belijning, geen aerodynamische vormen. Nee, gewoon een vierkante doos op wielen. En toch straalt hij kracht en degelijkheid uit. Je begint vanzelf te lachen als je een HY ziet.


Wat weet je over hem?
 Bijzonder weinig. Onze HY komt uit 1976. Wij hebben hem gekocht in Laag Soeren, van twee “juppen” die een geweldig huisje in het bos hadden opgeknapt en daardoor eigenlijk niet meer weggingen met de HY. We mochten de HY overnemen omdat ze het leuk vonden dat hij weer in handen kwam van jonge mensen.


Heb je veel aan hem moeten veranderen (of wat zou je willen veranderen)?
 Onze HY is helemaal opgeknapt, van binnen en van buiten. Zoals iedere HY-eigenaar ben ik ook iedere winter bezig.


Wat doen jullie in je vrije tijd?
We hebben al veel prachtige reizen gemaakt: Griekenland, Rome, Sardinië, Zuid-Frankrijk, Tsjechië, Zweden. Vrijwel iedere zomer gaan we erop uit. Maar we bezoeken ook veel Citroënmeetings of gebruiken hem om met vrienden gezellig een weekendje op stap te gaan.


Is jullie relatie blijvend?
 Ja, we gaan nog jaren van elkaar genieten. Eén keer heeft onze HY ons enorm in de steek gelaten maar dat heb ik hem inmiddels vergeven. We zijn weer goede vrienden en hebben nu al zin de reizen die we nog gaan maken.

Hoe ziet je ideale HY eruit?
 Ach,  hij zou wel ietsje groter mogen zijn. Met een kind, een hond en een vriendin die altijd veel te veel mee neemt is het in een standaard HY een soort logistieke operatie om allemaal op te staan en aan te kleden. Maar door de jaren heen worden we daar ook steeds handiger in.


Wie zou je hierna het hemd van het lHYf willen vragen?
 Cees en Henny Zandee. Zij hebben ons op onze eerste meeting met open armen en heerlijke koffie ontvangen.