Citroën HY Team Holland

Een team waar HY niet zonder kan

index.php?option=com_content&view=article&id=45

Binnenkort:

Geen evenementen

facebook

Route Magazijn

Pastoor Boelensstraat 5A 5384 GR Heesch

HY en ik, januari 2013

Wie ben je en hoe is je liefde voor Citroën (en de HY in het bijzonder) ontstaan?
Ik ben Wiebe Cnossen. 65 jaar jong, pas 38 jaar getrouwd met Liesbeth. Ik heb 3 dochters, die alle 3 de deur uit zijn.
De 2CV heb ik altijd heel leuk gevonden. Van aanschaf kwam het echter pas toen we aan een 2e auto toe waren. We hebben in 1988 een vier jaar oude 2CV aangeschaft. Deze 2CV hebben we nog steeds. Tot vorig jaar is er dagelijks mee gereden.
Het moet zo ongeveer in 1993 geweest zijn dat we met bovengenoemde eend naar onze eerste Citroenmeeting geweest zijn. Het was een meeting van 2CV club Winschoten in het vestingstadje Bourtange. Aan die meeting hebben we goede herinneringen. Veel leuke mensen ontmoet. Daar waren een aantal HY’s die we goed hebben kunnen bekijken. We vonden het ook wel wat voor ons.


Hoe en waar hebben jij en HY elkaar ontmoet?
In het voorjaar van 1996 waren we op de meeting in Ter Apel. Daar hoorden we dat Jan Bisschops (Het Beest) een HY te koop had. We hebben toen gelijk met hem een afspraak gemaakt om hem in Amsterdam te gaan bekijken.


Was het liefde op het eerste gezicht?
Ja, en dat is vaak heel dom. En in dit geval dus ook.


Viel je op de buiten- of de binnenkant?
Weet ik niet. We gingen voor een HY en we moesten een HY. Van buiten zat hij vol plakband en van binnen stonk hij. Nog een keer: heel dom.


Wat weet je over hem?
Alleen dat hij in Amsterdam in 1967 is gebouwd en eind juni 1968 op kenteken is gezet. Hij heeft Franse deuren en die konden per 1 juli 1968 in Nederland niet meer toegelaten worden. Het lijkt dus een winkeldochter te zijn geweest. In 1973 is hij omgebouwd tot kampeerwagen. Van vorige eigenaren weet ik niets.
Sinds 1998 weet ik dat het een fijne auto is, waar we heel veel plezier van hebben gehad en nog steeds hebben.


Heb je veel aan hem moeten veranderen (of wat zou je willen veranderen)?
Ja, het interieur heb ik er de eerste week uit gesloopt en in de HY naar de vaalt gebracht. Ik heb het laswerk laten doen. Er is toen gelijk een uitzetluik van 90x120cm in gezet, wat veel ruimte en licht in de auto geeft. We hebben een rondzit gemaakt. De kussens hebben we laten maken. De kleuren zijn licht en fris. De cabine en het exterieur zijn origineel gelaten. De auto heb ik gerold in de kleur blanc alaska met oceaanblauwe accenten.


Wat doen jullie in je vrije tijd?
Geen vakantie zonder HY. Ook trekken we er vaak weekeinden op uit. O ja, soms moet er gesleuteld worden.


Is jullie relatie blijvend?
Ik denk wel eens hoe het zou zijn in een moderne camper. Nee... toch maar niet. Ik hoop er nog zeker 10 jaar van te genieten.


Hoe ziet je ideale HY eruit?
Kom eens een keer langs.


Wie zou je hierna het hemd van het lHYf willen vragen?
Albert de Gier